matkalla tuntemattomaan
Matkalla tuntemattomaan on lyhyt, neliosainen suomenkielinen podcast-sarja kansainvälisestä rekrytoinnista. Sarjassa suomalaiset yritykset kertovat omista kansainväliseen rekrytointiin liittyvistä kokemuksistaan, onnistumisistaan ja opeistaan. Sarjan viimeisessä osassa kuulemme myös pitkään Suomessa asuneiden kv. osaajien pitovoimaan liittyviä näkemyksiä.
Sarja on suunnattu erityisesti kansainvälistä rekrytointia ensimmäistä kertaa harkitseville suomalaisille yrityksille. Jaksoissa käytävä keskustelu antaa kuitenkin paljon ajattelemisen aihetta myös kansainvälisen rekrytoinnin kanssa eri rooleissa julkisella, yrityisellä tai kolmannella sektorilla työskenteleville. Jaksoissa puhutaan paljon myös kielen merkityksestä, monikielisyydestä sekä kv. työntekijöiden ja äidinkieleltään suomenkielisten kielitaidosta ja kielenoppimisen tukemisesta. Sarja kiinnostanee siten myös kielen ammattilaisia.
Sarja koostuu neljästä jaksosta eli matkan askeleesta, joista jokaisessa keskitytään kansainvälisen rekrytoinnin eri vaiheisiin. Ensimmäinen askel otetaan ennen ensimmäistä kansainvälista rekrytointia eli keskustelemme siitä, mitä yrityksen tulisi miettiä ja tehdä ennen tuota ensimmäistä rekrytointia. Osaamisen tunnistaminen rekrytoitaessa kansainvälisiä osaajia on matkan toinen askel. Kolmas askel puolestaan keskittyy perehdyttämiseen ja neljäs liittyy työnantajan rooliin kansainvälisen osaajan Suomeen integroitumisessa ja asettautumisessa.
Sarjan juontajina toimivat Finnwards Oy:n Minna Franck sekä PNP Crossing Borders Oy:n ja Wiise ry:n Paul Fairchild.
Minna Franck
Minna Franck on toinen Finnwards Oy:n perustajista. Hän on toiminut kansainvälisen rekrytoinnin parissa erilaisissa tehtävissä vuodesta 2006 alkaen. Nykyisin Minna toimii kulttuurienvälisen vuorovaikutuksen kouluttajana Finnwards Oy:ssä sekä tekee työhaastatteluvuorovaikutukseen keskittyvää väitöskirjatutkimusta Helsingin yliopistossa.
Minna toimii International Working Women of Finland ry:n hallituksessa ja edistää myös sitä kautta kansainvälisten osaajien pääsyä suomalaisille työmarkkinoille. Minna on kaksinkertainen paluumuuttaja.
Paul Fairchild
Paul Fairchild on jo 25 vuoden ajan valmentanut ihmisiä Suomessa työskentelemään eri kielillä ja eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa. Pääosin Paul on toiminut perustamassaan PNP Crossing Borders Oy -yrityksessä.
Paul on myös Etelä-Pohjanmaan WIISE ry:n puheenjohtaja. WIISE on jäsenjärjestö henkilöille, jotka ovat muuttaneet, tai palanneet, Etelä-Pohjanmaalle. Järjestön tarkoituksena on auttaa ihmisiä löytämään työharjoittelupaikkoja, töitä sekä verkostoitua yhtiöiden kanssa, tai ihan vaan löytää uusia tuttavia.
Jokaisessa jaksossa meillä on heidän lisäkseen kaksi matkaopasta. Kolmessa ensimmäisessä osassa oppaamme kansainvälisen rekrytoinnin matkalla ovat Seinäjoen seudulla toimivien yritysten edustajia. Oppaamme toimivat eri rooleissa, joten kuulemme asioita niin HR:n kuin tuotannon esihenkilöidenkin näkökulmasta. Yritykset toimivat myös hyvin erilaisilla toimialoilla, mikä sekin rikastuttaa näkemyksiä ja osoittaa, että asioita voidaan menestyksekkäästi tehdä hyvin erilaisilla tavoilla. Neljännessä osassa meitä opastaa kaksi kv. osaajaa, joiden näkökulmat perustuvat vuosikymmenien varrella kerättyihin kokemuksiin.
Sarja on tehty Väinö Tannerin säätiön myöntämän ja Jaksomedia Oy:n antaman tuotantotuen turvin. Suuret kiitokset molemmille tuesta, jota ilman tämä sarja ei olisi syntynyt! Sarjan kolme ensimmästä osaa on äänitetty Jaksomedian laitteilla Seinäjoen kaupunginkirjaston tiloissa. Suurkiitokset myös kirjastolle tilasta!
1. Askel: ennen ensimmäistä kv. rekrytointia
Ensimmäinen askel matkalla onnistuneeseen kansainväliseen rekrytointiin on siihen valmistautuminen. Valmistautumiseen kuuluu esim. yhteisen työkielen valinta tai sen miettiminen, miten kansainvälisiä työntekijöitä autetaan työyhteisöön ja ympäröivään yhteiskuntaan integroitumisessa heidän saavuttuaan.
Mm. näitä asioita pohdimme yhdessä Tytti Isokankaan ja Markus Näsin kanssa. Tytti toimii rekrytointipäällikkönä Atrialla. Markus puolestaan on Tibnorin Suomen maajohtaja.
2. askel: osaamisen tunnistaminen
Matkan toinen askel on osaamisen tunnistaminen. Jaksossa pohdimme, miten kansainvälisesti rekrytoiminen mahdollisesti muuttaa osaamisen tunnistamista ja millaista apua osaamisen varmistaminen mahdollisesti vaatii.
Jaksossa matkaoppainamme ovat Unico Finland Oy:n HR Business Partner Minna Pohjus ja Anu Luukko Uppalan kartano ja Vinolasta. Jakson nauhoituksen aikaan Minnan sukunimi oli vielä Paasonen, joten nämä nimi esiintyy jakson tallenteessa. Kansainvälisestä painotuksestaan huolimatta Minnan ja Anun keskustelu hakuasiakirjoista ja yhteydenottotavoista sisältää vinkkejä kyllä kenelle tahansa työnhakijalle!
3. askel: perehdyttäminen
Matkan kolmassa askeleessa siirrytään kansainvälisen osaajan perehdyttämiseen. Tässä jaksossa pohdimme yhdessä MSK Group Oy:n Tero Yliselän ja Semkon Risto Rauhalan kanssa sitä, miten yrityksen perehdytyskäytännöt mahdollisesti muuttuvat ensimmäisen kansainvälisen rekrytoinnin myötä.
Jaksossa Tero ja Risto keskustelevat myös siitä missä menevät työnantajan ja muiden, esim. julkisen puolen, vastuun rajat kv. tulijan asettaumisen tukemisessa. Tämä kiinnostanee erityisesti kaupunkien ja kuntien päättäjiä sekä palveluntuottajia.
4. askel: pysyvästi suomessa?
Muista jaksoista poiketen neljännessa askeleessa meitä opastaa kaksi Suomessa pitkään asunutta kansainvälistä osaajaa.
Megumi Hayashi ja Thanuja Ingves pohtivat oman henkilökohtaisen ja ammatillisen kokemuksensa perusteella, mitkä seikat saavat kv. osaajan pysymään työpaikassaan. Kv. osaajan rekrytointi on iso investointi varsinkin, jos hänet rekrytoidaan suoraan ulkomailta. Siksi on tärkeää, että hän viihtyy työpaikassaan ja uudella kotipaikkakunnallaan. Megumi ja Thanuja kertovat, miten pitovoimaan voidaan vaikuttaa työpaikalla ja yhteiskunnan tasolla. Jaksossa puhutaan myös paljon kielen merkityksestä.
Jakso on pääosin suomenkielinen, joskin joukossa vilahtaa myös englanti.